S-G Trophy

Saint-Gobain Rigips Trophy Srbija 2013.
 
Saint-Gobain Rigips Trophy Srbija 2013.je nacionalno takmičenje za najbolji  enterijer izveden sa Rigips materijalima. Organizator je Rigips pod okriljem kompanije Saint-Gobain, koja je prvi posao realizovala daleke 1665. Prilikom gradnje dvorca Versaj, a danas je najveći svetski proizvođač građevinskih materijala.
 
 
 
Gala svečanost za 250 zvanica, povodom takmičenja za najlepši enterijer izveden s Rigips materijalima održana je u četvrtak 28.11.2013. godine u rezidenciji ambasade Francuske. Celovečernji program vodio je Aleksandar Grujić, direktor Rigipsa. Svečani skup je pozdravila njegova Ekselencija ambasador Francuske Denio, a kao poseban gost okupljenima se obratio Vlade Divac, u čiju je humanitarnu fondaciju Saint-Gobain uplatio 100.000€ za gradnju kuća za zbrinjavanje raseljenih. Svečanosti su prisustvovati predstavnici ambasada, dekani i profesori fakulteta, predsednici strukovnih saveza, arhitekte, izvođači i investitori.
Pobednik Saint-Gobain Rigips Trofeja 2013. u kategoriji suve gradnje Rigips pločama je projekat Naučno-tehnološkog parka Zvezdara u Beogradu, u kategoriji specijalizovanih objekata je projekat hotela Crowne Plaza u Beogradu, u kategoriji višenamenskih objekata projekat tržnog centra Big CEE u Novom Sadu, u kategoriji inovacija projekat vinarije Despotika u Smederevskoj Palanci, u kategoriji stambenih objekata enterijer stana u Kragujevcu i u kategoriji malteri i ukrasi od gipsa je projekat Replika Terazija 1930.
 
 
 
Pobednici u svim kategorijama predstavljaće Srbiju na Saint-Gobain internacionalnom takmičenju u Berlinu 2014. pored svetskih legendi arhitekture kao što su Foster, Geri, Rodžers, Kalatrava, Hadidova, Libeskind, Nimajer... Enterijeri iz Srbije su 2 puta pobeđivali i to 2006. u Madridu sa enterijerom Delta Sporta i 2012. u Londonu sa Muzejom jugoslovenske kinoteke.  
Saint-Gobain  spada među 100 najvećih svetskih industrijskih korporacija sa prometom oko 43 milijardi evra i potencijalom od 192.000 ljudi. Tri godine zaredom je među Top 100 globalnih inovatora, sa investicijom od pola milijardi evra godišnje u nove tehnologije i sa oko 400 patenata godišnje. U Srbiji, pored Rigipsa, posluju i Weber i Isover sa proizvodnjom u tri fabrike.

 

 

 

 

 

 

Jugoslavija 2001

SCG 2003

SCG 2005

International Trophy 2006 u Madridu

 

 

 

 

SCG 2007

SCG 2009

Srbija 2011

International Trophy 2012 u Londonu

 

     

S-G Trophy 2013

     

 


Saint-Gobain Gypsum International Trophy 2012, London

Srpski tim nakon uručenja nagarade
 
Na takmičenju koje je održano 8. juna u Londonu u konkurenciji 66. projekata iz preko 30 zemalja u kategoriji enterijera izvedenih Rigips glet masama, malterima i ukrasima od gipsa prvu nagradu osvojio je projekat iz Srbije “Muzej jugoslovenske kinoteke”. 

Pobednički projekat rekonstrukcije Muzeja jugoslovenske kinoteke
 
Rekonstrukcija ovog objekta vršena je u dve faze. Prvu fazu radova sa gipskartonskim pločama izvodilo je preduzeće Gradina, a u drugoj fazi akcenat je stavljen na obnovu ukrasa od gipsa u kojoj je glavni izvođač bio Arhi.pro sa podizvođačem Rapidom iz Apatina. Autor projekta rekonstrukcije je arhitekta Pavle Vasev. Nagradu je pobedničkom projektu uručio Klod-Alan Tardi, predsednik Saint-Gobain gips aktivnosti, a primili su je Anja Ivana Milić i Aleksandar Milić u ime firme Arhi.pro. 
 
 
Ceremonija dodele nagrada odžana je u Pomorskom muzeju u sklopu kraljičine kuće u Grinviču 
 
 
Ceremonija proglašenja pobednika 

Uspešno realizovano takmičenje Saint-Gobain Trophy 2011

Velika proslava 15 godina Rigipsa u Srbiji i 10 godina Saint-Gobain Rigips Trophy takmičenja
 
Saint-Gobain Rigips Trophy Srbija i Crna Gora 2011. je 6. nacionalno takmičenje za najlepši, najinovativniji i najprofesionalnije izveden enterijer sa Rigips materijalima. Organizator je Rigips pod okriljem firme Saint-Gobain, najvećeg proizvođača građevinskih materijala na svetu. Saint-Gobain je osnovan 1665. prikom građenja Versaja od strane Luja XIV. Saint-Gobain spada među 100 najvećih svetskih korporacija sa prometom oko 40 milijardi evra i zapošljava 190.000 ljudi. Ova manifestacija ima za cilj da promoviše projektante i izvođače Rigips enterijera. 
 
 
Gala svečanost povodom takmičenja za najlepši enterijer izveden s Rigips materijalima održana je u petak 18.11.2011. godine u rezidenciji Ambasade Francuske, predivnom zdanju francuske modernističke arhitekture iz 1926. godine, autora Rože-Emil Ekspera. Celovečernji program vodio je Aleksandar Grujić, direktor Rigipsa. Svečani skup je pozdravila njegova Ekselencija ambasador Francuske u Srbiji Fransoa Gzavije Denio i potpredsednik Vlade Srbije gospodin Božidar Đelić. Svečanosti su prisustvovali predstavnici ambasada, dekani i profesori fakulteta, predsednici strukovnih saveza, arhitekte, izvođači i investitori. 
 
 
Proslava je obuhvatala dva jubileja: 15 godina uspešnog rada Rigipsa u Srbiji i Crnoj Gori i 10 godina takmičenja takmičenja Saint-Goban Trophy Srbija i Crna Gora. Rigips je osnovan u Jugoslaviji 1996. i danas posluje u sastavu kompanije Saint-Gobain građevinski proizvodi. 2001. godine Rigips prvi put organizuje BPB Trophy Jugoslavija sa idejom da ovo jedinstveno takmičenje promoviše izvođače enterijerskih sistema suve gradnje i arhitekte koji kreiraju zahtevne i vrhunski dizajnirane enterijere. 
 
 
U izboru za nejlepši enterijer ove godine u užem izboru je bilo 45 projekata iz Srbije i 6 projekata iz Crne Gore u 6 kategorija:
 
-enterijeri izvedeni u suvoj gradnji sa Rigips pločama
-enterijeri izvedeni sa Rigips malterima, glet masama i ukrasima od gipsa
-enterijeri sa inovacijama u suvoj gradnji
-enterijeri stambenih objekata
-entetrijeri višenamenskih objekata (tržni centri, wellnessi...)
-enterijeri specijalizovanih objekata (škole, bolnice, hoteli...) .
 
 
Kriterijumi za izbor najlepših i najuspešnijih enterijera izvedenih sa Rigips materijalima su:
 
-kreativnost i originalnost rešenja
-specijalne izvođačke tehnike i zahtevni detalji
-obim i složenost posla
-protivpožarna zaštita
-termoizolacija i ušteda energije
-zvučna izolacija i apsorpcija 
 
 
Pobednici takmičenja u Srbiji su: muzej Jugoslovenske kinoteke, Dom omladine Beograda, Narodna biblioteka Srbije, bioskop Arena Cineplex. Pobednici u Crnoj Gori su: Mall of Montenegro, hotel Sveti Stefan i City Kvart apartmani. 
 
 
 
Nagrada za jednog predstavnika autora i izvođača Rigips radova, prvoplasiranih projekata iz svih 5 kategorija, je put u Austriju u Bad Aussee juna 2012. Auserland se, zbog obilja prirodnih lepota koje karakterišu predivna jezera između glečera, svrstava u najlepše i najatraktivnije turističke destinacije u Evropi. Žiri Saint-Gobain koji je ocenjivao projekte dodelio je specijalne nagrade - put u London na Saint-Gobain Gyproc International trophy 2012, za izvođače Rigips radova R-ing in Archi.pro u dve kategorije sa najvećom konkurencijom.
 
Pobednici u svih 5 kategorija predstavljaće Srbiju i Crnu Goru na Saint-Gobain internacionalnom takmičenju u Londonu juna 2012. pored svetskih legendi arhitekture kao što su Richard Rogers, Ser Norman Foster, Frenk Gehry, Santiago Kalatrava, Zaha Hadid...

Pobednici Takmičenja Saint-Gobain Rigips Trophy Serbia 2011

Pobednik Saint-Gobain Rigips Trophy Serbia 2011 u kategoriji specijalizovanih objekata je projekat:


REKONSTRUKCIJA NARODNE BIBLIOTEKE, Beograd

- autor projekta: arhitekta Zoran Radojičić,

- izvođač Rigips radova: DEKOR MONT (vlasnik Miroslav Vuksanović).
 
 
Pobednik Saint-Gobain Rigips Trophy Serbia 2011 u kategoriji objekata mešovite funkcije je projekat:
 
DOM OMLADINE BEOGRADA
 
 

- autor projekta: arhitekta Đorđe Miletić
- izvođač Rigips radova: TEHNOPLAST (vlasnici Mroljub i Milan Jovanović)

Pobednik Saint-Gobain Rigips Trophy Serbia 2011 u kategoriji malteri, glet mase i ukrasi od gipsa je projekat
 

MUZEJ JUGOSLOVENSKE KINOTEKE, Beograd

- autor projekta: arhitekta Pavle Vasev

- izvođač Rigips radova: ARHI.PRO (vlasnici Anja i Aleksandar Milić)

Pobednik Saint-Gobain Rigips Trophy Serbia 2011 u kategoriji suve gradnje sa Rigips pločama je projekat:

BIOSKOP ARENA CINEPLEX, Novi Sad

- autor projekta: firma BETON I CVET (vlasnik Nebojša Gavrilović)

- izvođač Rigips radova: R-INŽENJERING (vlasnici Olgica i Veselin Despotović)


Pobednici takmičenja Saint-Gobain Rigips Trophy Montenegro 2011

Pobednik Saint-Gobain Rigips Trophy Montenegro 2011 u kategoriji mešovite funkcije je projekat:
 

MALL OF MONTENEGRO, Podgorica

- autor projekta: Atilla Yucel
- izvođač radova: Gintas C.C. and Trade Inc.
- izvođač Rigips radova: ML Montaža
 
Pobednik Saint-Gobain Rigips Trophy Montenegro 2011 u kategoriji specijalizovanih objekata je projekat:
 
HOTELSKI KOMPLEKS SVETI STEFAN
 
 
- glavni arhitekta: Mladen Kadić
- izvođač radova: Stanprojekt, Inge
- izvođač Rigips radova: Milmont, Inge
 
Pobednik Saint-Gobain Rigips Trophy Montenegro 2011 u kategoriji malteri, glet mase i ukrasi od gipsa je projekat:
 
CITY KVART, Podgorica
 
 
- autor projekta: Jelena Pejović
- izvođač radova: Čelebić
- izvođač Rigips radova: Codex
 
 
U Rigips sistemima urađeni su Gugenhajmov muzej, Petronas Towers, Millenium Dome, Canary Wharf, Nemački parlament, zgrada Ginger & Fred, kao i Jugoslovensko dramsko pozorište, Madlenianum opera i teatar, Skupština i Predsedništvo Srbije, MIP, Delta City, Beogradska filharmonija, TV Pink, hotel Splendid, hotel IN, Societe Generale banka, Comtrade...
 
Sve zemlje u kojima se sa Rigips materijalima izvode atraktivni enterijeri organizuju lokalna takmičenja, a nagrađeni enterijeri učestvuju u internacionalnom takmičenju.