O RIGIPSU

Rigips nudi inovativnu tehnologiju.

Rigips je sinonim u Evropi za sisteme suve gradnje sa gipskartonskim pločama, koji se upotrebljavaju za izvođenje u enterijeru: pregradnih zidova, spuštenih plafona, potkrovlja, plivajućih podova, oblaganja zidova (suvo malterisanje)... Pored toga Rigips ima proizvode za završne radove: maltere, glet mase, grundove, mašine... 

Rigips je ponudio niz specijalnih sistema za zaštitu od požara, buke, vlage, bakterija, buđi, nezdravog vazduha, energetskih gubitaka, rendgenskog i elektromagnetskog zračenja...

Rigips je renomirani proizvođač građevinskih materijala koji se koriste u građevinarstvu za formiranje različitih sistema.

Rigips je neke sisteme ispitao u IMS-u, a neke nostrifikovao u Ministarstvu građevina.

Rigips preduzima neophodne mere u cilju obezbedjivanja isprava o usaglasenosti i za ostale proizvode i sisteme iz svog asortimana.

Gips je u upotrebi nekoliko hiljada godina jer je idealan građevinski materijal koji je ekološki, reguliše klimu u prostoriji, pruža odličnu toplotnu i zvučnu izolaciju, a pri tome je cena povoljna. Dakle, Rigips pruža najbolji odnos kvalitet-cena i zato je preko 100 godina gipskartonskih ploča nezamenljiva za sve pozicije unutrašnjih radova. 

Sistem podrazumeva montažu lake metalne potkonstrukcije, umetanje izolacije i instalacija i oblaganje Rigips pločama. Montaža je suva, odnosno Rigips ploče i metalna potkonstrukcija šrafe se elekro-uvrtačem.

Prema ispitivanju obavljenom u Kelnu, vlasnike stanova najviše muči loša zvučna izolacija zidova. Rigipsovi zidovi debljine 12cm imaju najbolju zvučnu izolaciju poredeći sa zidovima od betona, cigle, bloka ili gas-betona. Gipskartonske Rigips ploče su potpuno ekološke i zahvaljujući niskoj toplotnoj provodljivosti daju osećaj topline i ugodnosti u prostoru. Gipskartonske ploče vrše prirodnu  regulaciju vlažnosti vazduha time što upijaju vlagu kada je mnogo vlažno ili otpuštaju kada je suvo. Težina ovih zidova je mala i time se ne opterećuje konstrukcija zgrade, što je bitno kod sanacija. Veoma je bitna brzina izvođenja radova, jer Rigipsov zid se duplo brže radi od masivnih, a pri tome ne mora da se posebno štiti parket ili sklanja nameštaj. Za samo jedno prepodne zid u stanu može biti montiran!

Prednosti Rigips unutrašnjeg oblaganja potkrovlja i fasadnih zidova, sa stanovišta građevinske fizike, su u prvom redu očuvanja toplote u prostorijama zimi, odnosno sprečavanje prodora toplote leti. Unutrašnje termoizolaciono oblaganje Rigips pločama je daleko jeftinije u odnosu na fasadno termoizolovanje, a posebno je pogodno kada se adaptira stan u visokoj zgradi. Korišćenjem parne brane kod unutrašnjeg termoizolacionog oblaganja eliminišemo i vlagu na zidovima.

Funkcionalnost Rigips sistema značajno smanjuje troškove gradnje. Skraćenja vremena izvođenja radova u odnosu na klasičnu gradnju iznosi čak i do pet puta. Ugradnja je izuzetno jednostavna i obuka traje oko 3 dana. Lako provođenje instalacija kao i mogućnost demontaže, olakšavaju eksploataciju objekta. Materijali su laki za  transportovanje i moguće je raditi u zimskim uslovima, što je kod klasične gradnje teško izvodljivo.

Gips je prirodan i biološki ispravan materijal i Rigipsove gipskartonske ploče i mašinski malteri su u skladu sa principima zelene gradnje, koji postaju veoma bitni za građenje u zapadnoj Evropi.

Mogućnosti zaštite od požara su od 30 do 180 minuta.

Poseban Rigipsov program čine praškasti materijali: gotove smeše za mašinsko ili ručno malterisanje, razne vrste glet-masa i gipsa. Kvalitet izrade mašinskom ugradnjom je bolji od ručnog nanošenja, a brzina ugradnje je neverovatna - i do 6 puta brža od ručnog.

U visoko razvijenim zemljama ovaj sistem se dominantno primenjuje, čak i do 9 m2 po glavi stanovnika. Logično je zaključiti da sistem suve gradnje postaje dominantan način izvođenja završnih radova i kod nas. Razlog je jednostavan: Rigipsov materijal je veoma povoljan sa cenom, a postižu se velike uštede u konstrukciji, brzini rada, prostoru kojim se izvode i najzahtevniji enterijeri i na kraju dobije vredan i profitabilan objekat. Zbog toga se u Srbiji i Crnoj Gori prodaja svake godine uvećava u odnosu na prethodnu.

Rigips je deo Saint-Gobain kompanije koja preko svojih hiljadu firmi zapošljava 200.000 ljudi i ima godišnji promet od 43 milijardi evra. Saint-Gobain je najveći svetski proizvođač sistema suve gradnje sa gips pločama, kao i maltera (Weber), izolacije (Isover), cevi (PAM), keramike... Saint-Gobain je osnovan daleke 1665. kao proizvođač stakla i prva isporuka je bila za Luja XIV tokom gradnje dvorca Versaj.

-->