Uručeni ključevi 7 novih kuća u Obrenovcu, 15. 01. 2015.

Ambasadorka Francuske u Srbiji Kristin Moro i premijer Srbije Aleksandar Vučić uručili ključeve porodicama u Obrenovcu, čiji su domovi uništeni u majskim poplavama, dobile su danas ključeve novih kuća. 

Govoreći o izgradnji kuća, ambasadorka Francuske Moro je rekla da su ispunjeni svi kriterijumi održivog razvoja i zahvalila francuskim kompanijama koje su u veoma kratkom roku kvalitetno uradile posao. 

Obrenovčani koji su danas dobili kuće prezadovoljni su brzinom izgradnje i kvalitetom kuća i zahvaljuju vladama Francuske i Srbije, ambasadi Francuske i lokalnoj samoupravi.

Izgradnja sedam kuća, koja je počela u novembru 2014. godine, finansirana je iz donacija Vlade Francuske, a realizovale su je kompanije koje posluju u Srbiji - Isover, Rigips i Weber kao članice Saint-Gobain grupe i Lafarge i Schneider Electric, u saradnji sa Ambasadom Francuske, UNOPS-om i Kancelarijom za pomoć i obnovu poplavljenih područja.

Francuska vlada donirala je novac za gradnju sedam porodičnih kuca površine 80 ili 100 kvadrata, u Obrenovcu, ali i novac za rekonstrukciju osnovne škole "Jefimija", za obnovu dela kanalizacije i za autobus koji će prevoziti decu ometenu u razvoju. 

Svih sedam kuća završeno je u rekordnom roku, za nešto više od dva meseca.

Rigips sistemi suve gradnje su poznati po kvalitetnoj, brzoj i ekonomičnoj gradnji. Rigips gipskartonske ploče i metalna konstrukcija formiraju pregradne zidove, spuštene plafone, potkrovlja, obloge zidova, suve estrihe... Ploče su ekološke i omogućavaju zelenu gradnju. Na izgrađenim kućama za Obrenovčane primenjene su i specijalne ploče za prečišćavanje vazduha Rigips Activ' Air, koje uklanjaju formaldehid iz unutrašnjeg vazduha i podižu kvalitet stanovanja.

 Svi objekti imaće veću trajnost, povećanu energetsku efikasnost i komfor zahvaljujući najkvalitetnijim materijalima koje su obezbedile francuske kompanije.

Na bilateralnom nivou Francuska je izdvojila 750.000 evra za rekonstrukciju kuća, vodovodne i telekomunikacione mreže.

Uručenju ključeva prisustvovali su ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin, gradonačelnik Beograda Siniša Mali, predsednik opštine Obrenovac Miroslav Čučković, direktor vladine Kancelarije za pomoć i obnovu poplavljenih područja Marko Blagojević.

 
-->