O RIGIPSU

Rigips nudi inovativnu tehnologiju.

Rigips je sinonim u Evropi za sisteme suve gradnje sa gipskartonskim pločama, koji se upotrebljavaju za izvođenje u enterijeru: pregradnih zidova, spuštenih plafona, potkrovlja, plivajućih podova, oblaganja zidova (suvo malterisanje)... Pored toga Rigips ima proizvode za završne radove: maltere, glet mase, grundove, mašine... 

Rigips je ponudio niz specijalnih sistema za zaštitu od požara, buke, vlage, bakterija, buđi, nezdravog vazduha, energetskih gubitaka, rendgenskog i elektromagnetskog zračenja...

Rigips je renomirani proizvođač građevinskih materijala koji se koriste u građevinarstvu za formiranje različitih sistema.

Rigips je neke sisteme ispitao u IMS-u, a neke nostrifikovao u Ministarstvu građevina.

Rigips preduzima neophodne mere u cilju obezbedjivanja isprava o usaglasenosti i za ostale proizvode i sisteme iz svog asortimana.

Gips je u upotrebi nekoliko hiljada godina jer je idealan građevinski materijal koji je ekološki, reguliše klimu u prostoriji, pruža odličnu toplotnu i zvučnu izolaciju, a pri tome je cena povoljna. Dakle, Rigips pruža najbolji odnos kvalitet-cena i zato je preko 100 godina gipskartonskih ploča nezamenljiva za sve pozicije unutrašnjih radova. 

Sistem podrazumeva montažu lake metalne potkonstrukcije, umetanje izolacije i instalacija i oblaganje Rigips pločama. Montaža je suva, odnosno Rigips ploče i metalna potkonstrukcija šrafe se elekro-uvrtačem.

Prema ispitivanju obavljenom u Kelnu, vlasnike stanova najviše muči loša zvučna izolacija zidova. Rigipsovi zidovi debljine 12cm imaju najbolju zvučnu izolaciju poredeći sa zidovima od betona, cigle, bloka ili gas-betona. Gipskartonske Rigips ploče su potpuno ekološke i zahvaljujući niskoj toplotnoj provodljivosti daju osećaj topline i ugodnosti u prostoru. Gipskartonske ploče vrše prirodnu  regulaciju vlažnosti vazduha time što upijaju vlagu kada je mnogo vlažno ili otpuštaju kada je suvo. Težina ovih zidova je mala i time se ne opterećuje konstrukcija zgrade, što je bitno kod sanacija. Veoma je bitna brzina izvođenja radova, jer Rigipsov zid se duplo brže radi od masivnih, a pri tome ne mora da se posebno štiti parket ili sklanja nameštaj. Za samo jedno prepodne zid u stanu može biti montiran!

Prednosti Rigips unutrašnjeg oblaganja potkrovlja i fasadnih zidova, sa stanovišta građevinske fizike, su u prvom redu očuvanja toplote u prostorijama zimi, odnosno sprečavanje prodora toplote leti. Unutrašnje termoizolaciono oblaganje Rigips pločama je daleko jeftinije u odnosu na fasadno termoizolovanje, a posebno je pogodno kada se adaptira stan u visokoj zgradi. Korišćenjem parne brane kod unutrašnjeg termoizolacionog oblaganja eliminišemo i vlagu na zidovima.

Funkcionalnost Rigips sistema značajno smanjuje troškove gradnje. Skraćenja vremena izvođenja radova u odnosu na klasičnu gradnju iznosi čak i do pet puta. Ugradnja je izuzetno jednostavna i obuka traje oko 3 dana. Lako provođenje instalacija kao i mogućnost demontaže, olakšavaju eksploataciju objekta. Materijali su laki za  transportovanje i moguće je raditi u zimskim uslovima, što je kod klasične gradnje teško izvodljivo.

Gips je prirodan i biološki ispravan materijal i Rigipsove gipskartonske ploče i mašinski malteri su u skladu sa principima zelene gradnje, koji postaju veoma bitni za građenje u zapadnoj Evropi.

Mogućnosti zaštite od požara su od 30 do 180 minuta.

Poseban Rigipsov program čine praškasti materijali: gotove smeše za mašinsko ili ručno malterisanje, razne vrste glet-masa i gipsa. Kvalitet izrade mašinskom ugradnjom je bolji od ručnog nanošenja, a brzina ugradnje je neverovatna - i do 6 puta brža od ručnog.

U visoko razvijenim zemljama ovaj sistem se dominantno primenjuje, čak i do 9 m2 po glavi stanovnika. Logično je zaključiti da sistem suve gradnje postaje dominantan način izvođenja završnih radova i kod nas. Razlog je jednostavan: Rigipsov materijal je veoma povoljan sa cenom, a postižu se velike uštede u konstrukciji, brzini rada, prostoru kojim se izvode i najzahtevniji enterijeri i na kraju dobije vredan i profitabilan objekat. Zbog toga se u Srbiji i Crnoj Gori prodaja svake godine uvećava u odnosu na prethodnu.

Rigips je deo Saint-Gobain kompanije koja preko svojih hiljadu firmi zapošljava 200.000 ljudi i ima godišnji promet od 43 milijardi evra. Saint-Gobain je najveći svetski proizvođač sistema suve gradnje sa gips pločama, kao i maltera (Weber), izolacije (Isover), cevi (PAM), keramike... Saint-Gobain je osnovan daleke 1665. kao proizvođač stakla i prva isporuka je bila za Luja XIV tokom gradnje dvorca Versaj.

Ovaj web sajt koristi "cookies" kako bismo vam obezbedili najbolje iskustvo na nasoj internet stranici.
Ukoliko nastavite da pretrazujete nas sajt pristajete na upotrebu "cookies". Za vise informacija